Logisch - Plantaardig gelooid leer
Al eeuwen wordt leer gebruikt voor het maken van schoenen, tassen, meubels en andere luxe producten. In veel producten van Cooper & Quint wordt ook leer gebruikt. Of het nu voor de afwerking van een speeltje is of voor een halsband of riem, alle producten van Cooper & Quint gebruiken biologisch gelooid leer.
We werken hiervoor samen met leerlooierijen in Toscane, Italië.
Wat is biologisch gelooid leer?
Om van een koeienhuid een mooi eind product te kunnen maken is het belangrijk dat deze bewerkt wordt. Dit proces van bewerken heet looien. Qua leerlooien zijn twee manieren het meest gebruikelijk. Chroom looien en biologisch (of plantaardig) looien.
Van de verschillende methoden is het plantaardig looien nog steeds de meest traditionele, de meest herkenbare, de enige die leer unieke eigenschappen kan geven. Het is in staat om comfort en uiterlijk, mode en traditie, uniciteit en veelzijdigheid van het product te combineren.
Het plantaardige looiproces is gebaseerd op het gebruik van tannine, het actieve ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de transformatie van de dierenhuid tot een compact en resistent materiaal dat door de jaren heen duurzaam is. Deze natuurlijke stof is te vinden in veel verschillende bomen en groenten, in variabele concentratie. Deze natuurlijke tannine-extracten maken het plantaardig gelooide leer uniek en gemakkelijk te onderscheiden.
Hoe wordt biologisch gelooid leer gemaakt?
Het proces begint wanneer het dier wordt geslacht in een slachthuis. Het vlees wordt weggehaald voor verwerking en de huiden worden snel gezouten. Bij biologisch gelooid leer, worden geen dieren geslacht voor hun huid. Er worden alleen huiden gebruikt welke overgebleven zijn van dieren die gebruikt worden voor vleesconsumptie. Als je de huid niet zout en vochtig houdt, begint hij te rotten en als hij eenmaal begint te rotten, is hij niet meer bruikbaar. Het rotten vernietigt de nerf, misschien wel het belangrijkste onderdeel van leer.
Bij aankomst in de leerlooierij wordt de huid gesneden en in een trommel gestopt waar hij gezuiverd wordt van haar en andere onzuiverheden. Hierna wordt hij verder schoongemaakt en klaargemaakt om op natuurlijke wijze gekleurd te worden.
De huiden worden gekleurd op basis van tannine, extracten van planten, bomen of zelfs wat uit fruit. Plantaardig looien is een looiproces dat is geïnspireerd op de natuur en - in volledige harmonie - op de natuur die teruggaat.
Plantaardig gelooid leer bevat geen giftige stoffen die schadelijk zijn voor de mens en is zeer tolerant voor mensen die last hebben van metaalgerelateerde allergieën. De productiecyclus van plantaardig gelooid leer wordt strikt gecontroleerd om een lage impact op het milieu te garanderen en duurt gemiddeld één tot drie maanden.
Benieuwd hoe het proces eruit zit? Kijk dan deze video.
Voordelen van biologisch gelooid leer
- Geen enkel dier wordt gedood voor zijn huid. Integendeel, de ruwe huiden die door onze leerlooierijen gebruikt worden, zijn de afgedankte bijproducten van de voedingsindustrie die vlees produceren voor menselijke consumptie.
- Omdat plantaardig gelooid leer met natuurlijke tannines is gelooid, kan het dankzij zijn chemisch-biologische eigenschappen aan het einde van zijn levensduur gemakkelijk worden weggegooid.
- Onze leerlooierijen hebben enorm geïnvesteerd in zuiveringssystemen en afvalrecycling waardoor ze werken met respect voor mens en milieu.
- Veel van de stoffen die tijdens het looiproces worden gebruikt, worden teruggewonnen, gerecycled en hergebruikt op verschillende gebieden. Haar dat van rauwe huiden is verwijderd, wordt omgezet in landbouwmest; slib geproduceerd door de zuiveringsinstallaties wordt hergebruikt in de bouwsector om bakstenen te maken.
- Plantaardig gelooid leer, herkenbaar aan zijn handelsmerk, bevat geen giftige stoffen zoals azokleurstoffen, nikkel, PCP of chroom VI
Wat is het verschil tussen biologisch gelooid leer en chroom gelooid leer?
Het grootste verschil tussen biologisch gelooid leer en chroom gelooid leer is het wel of niet gebruiken van schadelijke chemicaliën.
Bij biologisch gelooid leer wordt gebruik gemaakt van looizuren van verschillende planten, zoals takken, bladeren, schors of vruchten. Het looiproces duurt ongeveer één tot drie maanden. Door het zachtere proces is de levensduur van biologisch gelooid leer gemiddeld hoger dan van chroomgelooid leer.
Looiing op basis van chroom, wordt ook wel chemisch koeienleer genoemd (80-90% van het koeienleer is chroomgelooid). De huiden worden houdbaar door inwerking van synthetische conserveringsmiddelen als chroomsulfaat, aluminium en natronloog. Deze stoffen zijn giftig en kankerverwekkend en hierdoor is het leer niet langer biologisch afbreekbaar en zo goed als dood.
Een ander groot verschil tussen biologisch gelooid leer en chroomgelooid leer is het leven wat je nog in het eind product kan terugvinden. Biologisch gelooid leer absorbeert de sporen van ons leven. De natuurlijke veroudering doet geen afbreuk aan de weerstand. De kleuren van tannines geven het leer een onmiskenbare warme en schitterende tint die intenser wordt met het verstrijken van de tijd en het dagelijks gebruik.