Ontmoet Paige

Hoi!

Paige The Servicedog

Ik ben Paige. Ik ben een super lieve herdershond, maar ook een speciale hond. Ik ben namelijk een psychiatrische hulphond. Een psychiatrische hulphond is een hond die getraind is om zijn baasje te helpen bij verschillende psychische klachten. Denk aan; PTSS, autisme, depressies, dwangneuroses, herbelevingen, automutilatie of andere klachten.  

Zo ben ik getraind op het signaleren van stress. Bijvoorbeeld als mijn baasje gaat trillen als gevolg van spierspanning, zal ik (Paige) hierop reageren. Mijn baasje heeft het vaak niet door, maar omdat ik hierop reageer kan zij ervoor kiezen om rust op te zoeken, om zo een eventuele paniekaanval te voorkomen. 

Ook vraag ik aandacht van mijn baasje als ze zich pijn doet. Doordat ik aandacht trek, wordt de actie geblokkeerd. 

Zo zorg ik ervoor dat haar leven een stukje fijner wordt. 

Wat doet een psychiatrische hulphond?

Psychiatrische hulphonden herkennen veranderingen in het gedrag en de emoties van hun baasjes en zijn erop getraind hierop te reageren op een manier die voor de baasjes prettig is.

In tegenstelling tot een therapiehond, waar psychiatrische hulphonden nog wel eens mee worden verward, zijn deze hulphonden 24/7 bij hun baas. Zodat de hond zijn baas kan helpen de dag door te komen. 

Een psychiatrische hulphond is altijd aan het werk. Het is niet zo dat deze hulphonden alleen moeten werken op de momenten dat het van ze wordt gevraagd. Psychische aandoeningen zijn namelijk erg onvoorspelbaar en kunnen ervoor zorgen dat de stemming van een persoon plots omslaat. De hond moet dus constant op zijn baas letten. Zijn werk moet daarom niet worden onderschat. 

Doordat de hulphond overal mee naartoe mag en een veilig gevoel geeft, kan het ervoor zorgen dat mensen met een psychische aandoening weer kunnen meedoen in de samenleving, zelfstandiger worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Ideaal als je bijvoorbeeld niet alleen over straat durft, een hond geeft je een veiliger gevoel. Maar zo kan een hulphond ook getraind worden om herbelevingen te onderbreken of je vooruit te trekken op straat wanneer je een paniekaanval krijgt, zodat je niet verstijft maar in beweging blijft. 

Voor meer info: www.psychiatrischehulphond.nl

Favoriete spelletjes van Paige & Maartje

Om Maartje het beste te helpen moet er veel getraind worden. Het leren van nieuwe commando's vindt Paige dan ook super leuk. Belangrijk om duidelijk te zijn, dat is voor beiden heel goed. 

Paige is ook echt een slimmerik en houdt van puzzels. Wel oppassen want de meeste puzzels leert ze snel en is het snoepje heel snel gevonden ;-). 

Daarnaast is een bal ook altijd een favoriet. Ze laat het geen moment uit het oog. 

Fijne plekken om te wandelen met de hond

Een favoriete plek om met de bal te spelen zijn de uiterwaarden van de IJssel. 

Een prachtige plek natuur, waar Paige volop kan rennen en het genieten is als de bal weer eens ver weggegooid wordt. 

Ook het bos is voor Paige favoriet. Stokken of een bal ze worden allebei met veel plezier door het bos gedragen.

Wat heeft Paige tot nu toe allemaal voor Maartje betekent?

Paige is nu al zo'n 6 maanden het beste vriendinnetje van  baasje Maartje en daar hebben ze samen heel hard voor gewerkt. Zoals Maartje zelf zegt, maakt Paige haar leven een stukje dragelijker en helpt ze haar enorm.  Alles is leuk aan Paige, maar vooral haar enthousiasme!!

Knuffelen is een feestje en alle nieuwe commando's pikt ze super snel op en doet ze enorm haar best voor.

Maartje heeft altijd al een goede band met honden gehad. Zo mocht Luna, een Cavaliër King Charles Spaniël uit haar ouderlijk huis, haar altijd opzoeken toen ze 6 jaar geleden psychische problemen begon te krijgen. En heeft ze een tijdje haar eigen uitlaatservice gehad. 

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je veel tijd en energie moet steken in een hulphond. Je moet veel trainen en dit zal niet altijd gaan zoals je wil. Het is belangrijk om te overwegen of je een hond kunt bieden wat hij nodig heeft, voordat je besluit er een te nemen. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor psychiatrische hulphonden. 

Wil je meer weten over Paige? Kijk dan snel op haar Instagram pagina. 

Meer weten over psychiatrische hulphonden? Kijk dan op www.psychiatrischehulphond.nl.

Paige & Maartje

Paige

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.