Hond wassen? Gemakkelijk en natuurlijk met zeep

We hebben de neiging om alleen de beste natuurlijke producten voor ons haar en lichaam aan te schaffen, maar hoe zit het met onze honden? Zij verdienen ook natuurlijke producten om schoon te worden. In deze blog bekijken we hoe we op natuurlijke wijze onze hond kunnen wassen, met zeep. 

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijk hondenzeep?

De huid van een hond is het grootste orgaan; het is verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam van de hond tegen letsel, ziekte en schade. De huid van je hond is ook een stuk dunner en gevoeliger dan die van jou! De huid van een hond is 3-5 cellen dik, terwijl de menselijke huid 10-15 cellen dik is. Het kiezen van een veilig en niet-toxisch product is essentieel.

Huid hond - Hond ruiken

Geparfumeerde versus ongeparfumeerde hondenzeep

Honden hebben een sterk reukvermogen en daarom worden ze al eeuwenlang gebruikt om te zoeken en te jagen. Ze hebben tussen de 150 en 300 miljoen reukcellen, terwijl mensen er 5 miljoen hebben.

Honden hebben ook een geweldig geurgeheugen, wat betekent dat net zoals we een persoon herkennen door middel van afbeeldingen, honden herkennen door middel van geur. Er zijn geuren die honden niet lekker vinden, aroma's die gevoeligheidsproblemen kunnen veroorzaken en sommige ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor jouw hond.

Als je een hond hebt die meteen naar buiten gaat en na een bad in het gras of de aarde rolt, is dat een goede indicatie dat hij niet kan omgaan met de manier waarop hij ruikt. Zelfs als ze dezelfde geur ruiken in andere omstandigheden (zoals bij jou) en niet reageren, kan het zijn dat ze de geur niet lekker vinden als die op hen zit.

Kies daarom alleen voor natuurlijke ingrediënten en hondenzeep zonder toevoegingen.

Natuurlijk zeep van Bobba Bars

Wij zijn fan van Bobba Bars. Bobba Bars kiest in het basisassortiment voor essentiële olie en gebruikt geen parfum op alcoholbasis, hierdoor beter voor hond, vacht & huid.

Daarnaast zijn we om nog een paar redenen fan van Bobba:

 • Bobba Bars heeft ervoor gekozen om geen palmolie te gebruiken in haar producten.
 • Bij Bobba Bars kiezen ze ingrediënten die op de wikkel passen: een korte & bondige lijst. Begrijpbare taal en geen (onnodige) additieven. Zo weet jij precies wat je gebruikt voor jouw huisdier en maak je een bewuste keuze voor natuurlijke en pure ingrediënten van hoge kwaliteit.
 • Bobba Bars komen in handige zeepblokken. Bijkomende voordeel: Een blok zeep gaat over het algemeen langer mee dan vloeibare zeep, ook omdat je van vloeibare zeep al snel meer gebruikt (of morst) dan noodzakelijk is.

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Een vraag die vaker gesteld wordt, volgens Bobba Bars. Natuurlijk, als je hond graag gaat zwemmen, geobsedeerd is door modderpoelen, of graag in wie weet wat rolt, wil je hem misschien vaker wassen. Baad ze echter niet meer dan echt nodig is, omdat het de vacht van je hond kan ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor hij uitdroogt en jeuk krijgt.

Daarnaast weet Marieke van Bobba Bars ons te vertellen dat het aantal keer wassen van je hond sterk afhangt van de soort vacht van jouw hond:

 • Honden met een vette vacht moeten misschien wel eens per week worden gewassen.
 • Veel kortharige rassen met gladde vachten doen het prima met minder vaak baden.
 • Rassen met waterafstotende vachten moeten minder vaak worden gewassen om hun natuurlijke oliën te behouden.
 • Honden met dikke, dubbele vachten doen het het beste met minder baden en veel extra borstelen om te helpen

Heeft jouw hond een gevoelige huid? Gebruik dan eens een hondenzeep met chamomile.

Chamomile Bobba Bars

Hoe kan je je hond wassen met een natuurlijke zeep?

Als je eenmaal een natuurlijke zeep voor je hond hebt gekozen, ben je bijna klaar om jouw hond een heerlijke wasbeurt te bezorgen.

Totale benodigde tijd: 30 minuten

Vereiste hulpmiddelen:

 • Borstel
 • Douchekop of slang

Dingen die nodig zijn?

 • Een vuile hond!
 • Natuurlijk hondenzeep
 • Lauw warm water

Zorg dat jij en je hond klaar zijn voor het bad.

Als jouw hond klittend haar of vacht heeft, zorg er dan voor dat je deze borstelt voordat je hond in bad gaat. Gematteerd haar houdt water vast en veroorzaakt een geïrriteerde huid.

Maak het haar van de hond na het borstelen nat met lauw water.

U wilt lauw water gebruiken, omdat heet water de huid van een hond gemakkelijker kan verbranden, maar ze houden ook niet van kou.

Zorg dat de hond goed wordt ingezeept, maar voorkom contact met ogen. Spoel de zeep goed uit na de wasbeurt door je hond een paar keer te spoelen.

Droog je hond af met een handdoek. Gebruik nooit een haardroger. De lucht is te heet voor de huid van je hond.

De badtijd kalm en positief houden is een goede stap om het voor iedereen een betere ervaring te maken. Als uw hond echt een hekel heeft aan badtijd, hebben we hieronder enkele tips voor u.

 • Blijf op een rustige toon met je hond praten
 • Zorg voor een antislipmat in het bad
 • Geef jouw hond een speeltje waar hij dol op is tijdens het baden om je hond af te leiden
 • Geef een beloning na het badderen zodat hij zijn tijd in het bad positief afsluit.

Die handdoek is fantastisch voor een spelletje touwtrekken 😉.

Onze huisdieren zijn geweldige toevoegingen aan onze families. Laten we onze natuurlijke gewoonten ook met onze honden delen als het gaat om wassen! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.