Tips van een hobbyfokker

Laat de gedachte van een nestje met je hond je niet los? Lijkt het je super leuk om andere mensen net zo'n leuke hond te bezorgen als dat je zelf hebt? We gingen op bezoek bij Merijn en haar hond Snipper. Snipper is in augustus 2020 moeder geworden van vier vrolijke pups. Hoe heeft Merijn dit aangepakt en wat betekent dit voor Snipper? Zijn er handige tips waar je rekening mee kan houden met betrekking tot de zwangerschap, geboorte en opvoeding van de pups? We zochten het uit. 

Snipper & Merijn

Al van kinds af aan was er een grote liefde voor honden en katten bij Merijn. Na lang zeuren was het dan eindelijk zover toen Merijn 9 jaar was. Een volwassen zwarte herder kwam bij de familie. Toen Merijn zelf kinderen kreeg was er een hond, Takkie een Jack Russel, die het behoorlijk druk had met zijn roedel verdedigen toen onze 3 kinderen klein waren. Nadat Takkie overleed bleef de wens voor een hond bestaan en kwam Snipper. Een groot geluk van klein formaat! 

 

Snipper is een kruising tussen een Amerikaanse Cocker Spaniël en een Chihuahua. Haar wollige oortjes en lieve uitstraling zorgden ervoor dat ze gelijk onderdeel vormde van het gezin. De naam was redelijk eenvoudig gevonden. Ze zou niet groot worden, dus dit kleine geluk droeg al snel de naam Snipper. 

 

Snipper 

 

Het leukste aan Snipper vindt Merijn de manier waarop zij altijd contact zoekt, haar lief en vreugdevol aankijkt en de wandelingen met haar waarop ze altijd enthousiast meeloopt en lekker losloopt maar toch goed luistert.  

De wens voor een nestje

De wens voor een nestje begon al vroeg. Deze wereld kan altijd wel nog een paar stoere en lieve hondjes gebruiken was en is nog steeds de gedachte. Vanaf het moment dat Snipper 1 jaar was speelde de gedachte van een nestje dan ook door Merijn haar hoofd. De ervaring van een nestje en het idee dat er ieniemienie Snippertjes zouden komen leek dan ook fantastisch. 

 

Er waren ook twijfels. Snipper is klein, kan zo'n klein hondje een zwangerschap en de worp wel aan? Na contact met een dierenarts en een paar jaar later werd de knoop doorgehakt en begon de zoektocht naar een passende vader.

 

Om te voorkomen dat de pups tijdens de dracht te groot zouden worden, was het belangrijk dat het reutje niet zwaarder was dan Snipper. Na lang zoeken vond Merijn de ideale vader in Poppi, een kleine toypoedel van 2,5 kilo. Het contact was fijn en beide eigenaren wilden geen puppies voor het geld, maar een gezond en lief nazaat van hun hondjes. met de eigenaar van Poppi had ik leuk contact en merkte ik dat het haar ook niet om de inkomsten ging maar vooral om gezond en lief nazaat van haar hondje. 

 

Van dekking tot worp

 

Het bleek een match made in heaven. Poppi was nog leuker dan gedacht en het was gelijk raak. Na de dekking begonnen voor Merijn de zorgen. Wat ooit een heel vrolijk en blij hondje was, werd al snel een lusteloos hondje. Het weinige eten zorgde er voor dat haar energie zienderogen afnam. Er was gelukkig een duidelijke reden. Er bleken 5 pups in dat kleine buikje te groeien, waardoor er simpelweg geen ruimte was voor wat maaginhoud. Een super grote verrassing aangezien een klein ras zoals Snipper, vaak hooguit 2 of 3 pups baart. 

 

Ondanks het weinige eten en een hittegolf onderging Snipper het allemaal gelaten. Merijn daar in tegen heeft alles er aan gedaan om Snipper op krachten te houden. De halve dierenwinkel werd leeggekocht en Snipper werd met de hand gevoerd.  

Gelukkig voor Snipper begon de worp 4 dagen eerder dan de gemiddelde dracht van 61 dagen. Op donderdag 20 augustus werd duidelijk dat de voorfase van de worp begon. Zodra dit start kan je het herkennen aan het vele transpireren en hijgen. Dit kan tot wel 24 uur duren. Gelijk diende de volgende hoofdbreker zich aan voor Merijn. Hoe herken je een wee? 

 

Na 4 uur hijgen tilde Merijn in een opwelling het pootje van Snipper op. Hier bleek het eerste wondertje er al te liggen. Helaas bleek de eerste pup doodgeboren te zijn. Vanaf die tijd liet Merijn Snipper geen seconde meer alleen, de angst voor meer doodgeboren pups was nu enorm. Die zorgen waren gelukkig ongegrond. De volgende pup werd al spartelend geboren, en Snipper reageerde alsof ze ervaringsdeskundig was met pups op de wereld zetten. 

 

Daarna volgden er nog 3, een mooie kinderschare met  2 zwarte reutjes, en 2 witte teefjes! Prachtig om te zien hoe natuurlijk en vanzelf alles ging. De pups wisten gelijk wat ze moesten doen en Snipper ook. 

Snipper en de kleintjes

 

Tips voor toekomstige hobbyfokkers

  • Begin aan dit traject omdat je het zelf echt leuk vindt, er zijn makkelijkere manieren om geld te verdienen namelijk. 
  • Zorg goed voor de moederhond met gezonde voeding (krachtvoeding) tijdens de dracht en tijdens het zogen. Het vergt veel energie van de moederhond. Krachtvoer kost wat meer, maar zorgt er wel voor dat je hond in goede conditie blijft.
  • Schaf een puppybench aan, makkelijk om vanaf boven erbij te kunnen, ruim genoeg om ze daar de eerste 3 a 4 weken een veilig nestje te bieden.
  • Schaf een warmte lamp aan voor de eerste periode, om de pups goed warm te houden. (ook in de zomer).
  • Zorg ervoor dat je huis na die eerste 3 weken redelijk puppyproof ingericht kan worden. Leg bijvoorbeeld zoals Merijn heeft gedaan een zeil over je parketvloer en zet een deel van je kamer af zodat de pups niet overal heen kunnen.
  • Lees je goed in wat de pups nodig hebben qua ontworming, voeding, ontvlooien en inenting.
  • Geef de honden niet voor een appel en een ei weg, door een redelijk hoog bedrag te vragen, voorkom je dat mensen een hond aanschaffen in een opwelling of uit vertedering. Een hond gaat immers gemiddeld 10 tot 15 jaar mee en je wilt natuurlijk dat de kindjes van je hond naar een lief baasje gaan, die hier goed over nagedacht heeft. 

Kees, Brutus, Catootje en Babet

Aangezien het twee witte en twee zwarte pups zijn, was het redelijk makkelijk ze uit elkaar te houden. De zwarte reutjes, Kees & Brutus, ondanks zijn naam de kleinste van het stel. En Babet & Catootje, de witte teefjes. 

Merijn met de pups

De pups zijn onderhand 9 weken oud. En als je Merijn vraagt hoe ze het vond? GEWELDIG! Zoveel mooie herinneringen, foto's, filmpjes en andere ervaringen. Ze zou zo nog wel een keer een nestje willen. Alleen niet met Snipper. Deze ervaring was mooi, maar wil ze Snipper niet nogmaals aandoen. Het is echt heel zwaar voor haar geweest. Pas nu de pups 8 weken zijn en zij ze niet meer zoogt is Snipper weer vrolijk en energiek. 

Verder heeft ze ook nog een mooie tip voor het vinden van lieve baasjes voor de pups. Maak een lijst met belangstellenden en laat mensen solliciteren voor een pup. Er is zoveel belangstelling voor een pup, hier mag je best heel selectief op zijn. Zo kan je er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat er meer pups in het dorp blijven wonen waar je zelf woont. Merijn heeft de baasjes voor haar pups via via gevonden. Hierdoor weet ze zeker dat ze voor alle vier een super leuk huis te hebben gevonden. 

De laatste twee pups

 

De pups verlaten langzaam aan het nest.  De kleinste pup blijft tot 11 weken aansterken en ontwikkelen bij mama. Vanaf half november zal het dan echt stil zijn in huis Merijn. Gelukkig is er dan weer ruimte voor 1-op-1 contact met haar zwarte vriendinnetje Snipper en lange wandelingen. 

Met dank aan Merijn Ruijterman voor de vele waardevolle tips en foto's.

 

Let op: Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze informatie. Zorg er altijd voor dat je je goed voorbereid op een nestje. 

Terug naar blog

1 reactie

En, misschien handig om erbij te vermelden dat voor je gaat fokken de honden ook laat testen op afwijkingen die ofwel ook bij een hondenras in de genen zit. Deze testen kosten geld maar dat kan je als hobby fokker in de prijs mee berekenen als er toch een hoge prijs gevraagd wordt. Ik heb nl. een zieke pup van een hobby fokster gekocht. Hondje kostte me 600,— en de knie operaties (patella luxaties) die gaan volgen lopen behoorlijk in de papieren. In Nederland tussen de 1000 – 1700,— per knie, in Belgie de helft goedkoper. Mijn verzekering dekt het niet omdat het een erfelijke afwijking is. Ik ga wel proberen de “hobby” fokster aansprakelijk te stellen. Zij had beter moeten weten. Dierenwelzijn is hier in het geding…..ook al heb ik de moederhond gezien, toch neigt het naar broodfok. Makkelijk centen verdienen, want eerlijk alle kosten zijn maar een kleine kwart wat ik voor de pup betaald heb. Graag dus ook even onder de aandacht brengen dat een hobby fokker ook verplicht is gezonde pups op de wereld te brengen.

Astrid

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.