Loslopen met je hond?
Share
9 tips om met je hond los te lopen
Vandaar dat we in de wereld van het los laten lopen van je hond zijn gedoken en je graag meenemen in de regels en manieren om van loslopen met je hond een leuk avontuur te maken.
Spoiler alert! Loslopen met je hond is zeker mogelijk onder twee hele belangrijke voorwaarden. Ten eerste het moet toegestaan zijn dat jouw hond losloopt. Ten tweede moet jouw hond getraind zijn om los te lopen, dus goed onder appèl staan. Dit betekent concreet dat hij, zelfs met afleiding van mensen en dieren en in elke situatie bij jou komt als hij geroepen wordt.
Nou dat was het korte antwoord, benieuwd naar de details?
Ontdek snel onze 9 tips om je hond los te laten lopen.
-
Zorg dat je de basiscommando's onder de knie hebt
Het klinkt logisch maar alles begint bij de basis. Allereerst moet je jouw hond trainen om basiscommando's te gehoorzamen.
Je hond moet absoluut weten wat zitten, liggen, blijven, voet is en natuurlijk moet hij goed onder appèl staan voordat je jouw hond los kan laten lopen.
-
Zorg dat jouw hond onder appèl staat
Er voor zorgen dat jouw hond naar jou toe komt als je hem roept is eerlijk gezegd de belangrijkste voorwaarde om jouw hond zonder lijn te laten wandelen. Als dat niet werkt, kun je je hond gewoon niet los laten lopen. Het zou te gevaarlijk zijn voor jouw hond en andere mensen of dieren.
Zorg er dus voor dat je dit in je achtertuin, een omheind park of met een lange lijn traint totdat het 10 van de 10 keer werkt.
Tip: Zorg ervoor dat je hem altijd beloont als hij naar je toekomt. Dus ook die ene keer als hij toch even afgeleid is. Dit klinkt misschien gek, maar een hond heeft geheugen van ongeveer 2 seconden. Dus als je hem straft voor zijn eerdere afleiding als hij bij je terugkomt, dan voelt hij zich gestraft voor terugkomen.
-
Neem elke wandeling een riem mee
Zelfs als je hem goed hebt getraind, zullen er altijd situaties zijn waarin je je hond moet aanlijnen. De belangrijkste hiervan is als er een aangelijnde hond nadert.
Ook is het verstandig om je hond aan te lijnen als er veel andere wandelaars of honden zijn. Uitzondering is natuurlijk als jouw hond heel goed jou zonder lijn kan volgen of iedereen goed kan negeren.
Raakt jouw hond echter toch erg geïnteresseerd in andere wandelaars of is er wild in zicht, zorg er dan voor dat je hond is aangelijnd. Dit voorkomt ongemakkelijk situaties.
Zorg er dus altijd voor dat je een riem of lijn bij je hebt, zelfs als je je hond los laat lopen.
-
Lijn altijd je hond aan als een andere aangelijnde hond nadert!
Ondanks dat je in een losloopgebied loopt zal je diverse aangelijnde honden tegenkomen. Er zijn heel veel redenen waarom een hond aan de lijn zit. Gewoon om dat het zo is, tot loops, angstig, of herstelt van ziekte. Wat ook de reden is, lijn altijd jouw loslopende hond aan als je een aangelijnde hond nadert.
Waarom? Een aangelijnde hond kan zich niet vrij kan bewegen als jouw loslopende hond. En aangezien lichaamstaal en afstand een belangrijk onderdeel zijn van hondencommunicatie, kan dit gebrek aan ruimte leiden tot miscommunicatie. Die voorkom je makkelijk door jouw hond aan te lijnen als je er een aangelijnde hond tegemoet komt.
-
Zorg ervoor dat hij dicht bij je blijft
Om je wandeling meer ontspannen te maken is het handig om dicht bij elkaar te blijven. Je kan dit doen door regelmatig wat lekkers te geven of leuke apporteerspelletjes met elkaar te doen.
-
Doe je hond aan de riem op drukke paden
Wie kent ze nog de drukke bossen ten tijden van de coronalockdown? Aangelijnde honden, spelende kinderen, allemaal momenten waarop je niet wilt dat jouw hond losloopt en afgeleid wordt. Vandaar dat het verstandig is om op drukke paden jouw hond aan de lijn te hebben, zo houd je zelf het overzicht en dat is wel zo fijn.
-
Zorg ervoor dat je hond is aangelijnd in natuurgebieden
De natuur is onze inspiratiebron. Het is daarom belangrijk om jouw hond aan te lijnen in natuurgebieden ter bescherming van de natuur en loslopend wild. Tevens voorkom je een fikse boete. Voor loslopende honden waar het niet mag ben je €100 kwijt en voor honden die op dieren jagen wordt €500 in rekening gebracht.
-
Ruim de poep van je hond op
Ik hoor het mijn schoonmoeder zeggen. “Het is puur natuur, gewoon laten liggen.”.
Helaas zijn er zoveel honden dat dit argument niet helemaal opgaat. Recent onderzoek heeft aangetoond dat hondenpoep en plas de natuurgebieden zelfs beschadigd en de natuurlijke balans verstoord.
Wees dus lief voor de natuur een ruim ook als je hond losloopt de hondenpoep gewoon op.
-
Wees lief voor de andere wandelaars en honden
Het is heerlijk als je de natuur volledig voor jezelf hebt. De kans dat dat in Nederland gebeurt is helaas klein. Ontmoet je iemand die een angst heeft voor honden, lijn je hond dan aan.
Zijn er andere hondenbezitters waar jij wandelt en twijfel je of jouw hond in contact mag komen met de andere hond, vraag het gerust. Laat jouw hond alleen contact hebben met andere honden als de andere eigenaar het goedkeurt.
Klaar om met hond los te lopen? Nog snel antwoord op een paar veelgestelde vragen
Waar mag mijn hond loslopen?
Voordat je op pad gaat is het verstandig om te controleren of honden welkom zijn waar je wilt gaan wandelen. Klinkt logisch, maar helaas zijn er zeker in de periode van april tot oktober veel gebieden niet geschikt om met je hond te gaan wandelen. Dit ter bescherming van de natuur.
Is je hond wel welkom? Let er dan ook op of het een losloopgebied betreft. Ook dit kan verschillen per tijd van het jaar.
Er zijn diverse apps, zoals Doggy Dating of Huisdierenapp die veel van het uitzoekwerk alvast voor je hebben gedaan. Je vindt hier per regio mooie overzichten met gebieden waar je met de hond kan lopen, los of aangelijnd. Ook vind je bij Natuurmonumenten veel tips voor een leuke wandeling met je hond in de natuur.
Hoe leer ik mijn hond loslopen?
Om met je hond los te kunnen lopen is het belangrijk dat je hond goed onder appèl staat. Dit is te trainen met liefde en geduld.
Begin in een omgeving waar er weinig afleiding is, zoals bijvoorbeeld je achtertuin. Train vervolgens langzaam in iets meer afleidende gebieden, zoals in een veld, met een lange lijn.
Als jouw hond erg geïnteresseerd is in andere honden, is het hondenpark waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel om te trainen. Zodra hij luistert en bij je komt als je roept, zelfs met andere honden in de buurt, weet je dat hij klaar is om los te lopen op het pad!
Ben je de trotse eigenaar van een jachthond, dan zal een hondenveldje niet voldoende afleiding bieden. Je zal dan iets meer uitdaging moeten zoeken door middel van een kat. Als hij zich op jou kan concentreren en komt wanneer hij wordt geroepen met dat soort afleiding, is hij ook klaar!
Hoe hoog is een boete als mijn hond losloopt waar dit niet mag?
Voorkom een boete en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels. Op LICG vind je alle wettelijke regels over loslopen en aanlijnen.
Conclusie - loslopen of aanlijnen?
Je hond los laten lopen kan heel leuk en avontuurlijk zijn.
Je moet je er wel op voorbereiden. Het belangrijkste is dat je voldoende hebt getraind met je hond en dat je altijd een lijn bij de hand hebt. Volg daarnaast de tips uit dit artikel en je hond los laten lopen wordt extra leuk voor jou, je hond, jouw medewandelaars en de natuur.
Wil je weten welke riem het beste bij jou past? Lees het in de blog met tips voor de beste hondenriem voor jouw hond.
Veel plezier!
Foto's van Jamie Street via Unsplash