Hoe hou je je oudere hond vitaal?

Een jonge of een oudere hond, samen genieten van mooie avonturen is het leukste wat er is. Maar hoe zorg je er nu voor dat je oudere hond vitaal blijft? En hoe merk je nu dat jouw hond al wat ouder is? Pelle, de hond van Jacobien is al op leeftijd, tijd om in de wereld van de oudere hond te duiken.

Hoe oud is jouw hond eigenlijk?

De levensloop en -duur van huisdieren verschilt erg met die van de mens. Dat maakt het soms moeilijker in te schatten hoe oud onze huisdieren nu werkelijk zijn. Er word vaak gezegd dat elk hondenjaar voor 7 mensenjaren telt, maar dat gaat niet helemaal op. Zo is het ras, maar ook levensstijl, gedrag en grote van de hond van invloed op de leeftijd van de hond.

Wist je dat…?

- Huisdieren met overgewicht een kortere levensverwachting hebben?

- Kleinere hondenrassen doorgaans langer leven dan grotere?

Ben je nieuwsgierig hoe oud jouw hond is in mensenjaren? Onderstaande tabel geeft je een idee!

Leeftijd hond in mensenjaren

Wat zijn symptomen van een oudere hond?

  1. Je hond is wat strammer of stijf bij het opstaan of na een dutje

Je herkent het vast wel, je hond staat op en moet echt even op gang komen. Een oudere hond heeft vaker last van stijfheid en ook zal je merken dat een lange wandeling steeds lastiger wordt. Let wel - stijfheid kan ook komen vanwege artritis/artrose wat bij veel honden boven de 8 jaar voorkomt. Ben je van mening dat jouw hond erg stram is, bezoek dan zeker even een dierenarts.

Is jouw hond al op leeftijd, zorg er dan wel voor dat hij voldoende beweging krijgt. Experts adviseren dat je gemiddeld 30 tot 60 minuten met jouw oudere hond wandelt. Om te voorkomen dat je hond gelijk uitgeput is na één wandeling kan je beter vaker een korter rondje doen met je hond. Zorg er wel voor dat hij voldoende bij kan komen na elke wandeling op een veilige en rustige plek in huis. Je kan ook jouw hond uitdagen met leuk speurwerk of thuis met een voedingspuzzel. 

Slapen oudere hond
  1. Het gehoor van je hond wordt minder

Een duidelijk teken van een oudere hond is het verlies van gehoor tot op zekere hoogte. Het is altijd lastig vast te stellen of je  hond echt doof is geworden of alleen last heeft van selectief gehoor. Die koektrommel lijkt hij namelijk soms nog heel goed te horen 😉.

Is het gehoor van jouw hond afgenomen dan kan het fijn zijn om jouw hond niet meer los te laten lopen. Een langere lijn kan dan een uitkomst bieden. Je hond behoudt vrijheid om te snuffelen, maar je weet altijd zeker dat hij naar je luistert als je wilt dat hij bij je terugkomt. Je kan ook samen met je hond gebaren gaan leren. Super leuk om te doen en zelfs als ze het gehoor sterk is afgenomen kan je met je hond blijven communiceren.   

  1. Gebitsproblemen en stinkende adem

Gebitsproblemen komen bij alle honden voor, al komen deze nog vaker voor bij oudere honden.  Check regelmatig het gebit van je hond. Een gezond gebit bestaat uit:

  • Gezond tandvlees
  • Weinig tot geen plaque en/of tandsteen
  • Geen afgebroken kiezen of tanden
  • Frisse adem

Merk je dat het gebit van jouw hond extra verzorging nodig heeft ga dan aan de slag met poetsen, geef jouw hond een touw- of rubberenspeeltje die helpen om de tanden te reinigen en gebruik Omega 3 in zijn voeding ter ondersteuning van een gezond gebit. Is het gebit er heel slecht aan toe maak dan een afspraak bij de dierenarts die je kan ondersteunen bij gebitsreiniging van jouw hond.

Een slechte adem bij jouw hond kan ook een teken zijn van verminderde nier- en/of leverfuncties. Vaak gaat de slechte adem dan ook gepaard met veel drinken & plassen en een doffe vacht. Gebruik supplementen om deze functies beter te laten functioneren. Maak je je zorgen over jouw hond, bezoek dan altijd een dierenarts.

  1. Vergeetachtig of dementie bij je hond

Net als bij ons mensen kunnen ook honden gaan dementeren. Dementie bij de hond heet officieel ‘canine cognitieve disfunctie’ maar wordt ook wel CCD genoemd. Symptomen zijn onder meer vergeetachtigheid, angst, gedragsveranderingen, zoals veel blaffen, en veranderingen in het slaap-waakpatroon. Het ontwikkelen van CCD is absoluut een teken dat jouw hond zijn laatste jaren heeft bereikt. Maak je je zorgen over jouw hond, maak een afspraak met je dierenarts.

Veel honden hebben baat bij behandeling met hersenstimulerende supplementen. Je kan de hersenen van jouw hond ook actief houden door spelletjes te spelen en voedselpuzzels te geven.

  1. Je hond komt sneller aan of valt af

Een oudere hond heeft andere voedingsbehoeften. Een van de tekenen dat je hond ouder wordt, is dat zijn metabolisme vertraagt, waardoor hij gemakkelijker aankomt en vet begint vast te leggen ten koste van spieren. Omgekeerd kunnen oudere honden minder eetlust hebben en minder efficiënt zijn in de spijsvertering, waardoor ze afvallen. Vandaar dat er vaak wordt gekeken naar aangepaste voeding bij oudere honden. Een dierenspeciaalzaak kan je hier goed bij ondersteunen om de juiste voeding voor jouw hond uit te zoeken.

  1. Je hond wordt grijs

Veel honden met een donkere vacht worden grijs naarmate ze ouder worden. Dit begint meestal rond de snuit, maar kan ook gebeuren op de borst, nek, rug of benen.

Grijs worden is volkomen normaal bij honden en is niets om je zorgen over te maken. Lekker van genieten en pronken met die grijze haren.

Wat kan je zelf doen om je hond ook op oudere leeftijd gezond te houden?

Op elke leeftijd is het belangrijk om goed naar je hond te blijven kijken. Jij als baasje weet het beste hoe het gaat met je hond. Daarnaast is het verstandig om jaarlijks je hond te laten checken door een dierenarts. Zij lopen alles na van vacht, gebit, ogen, oren tot gewicht, hartslag, temperatuur en algehele gezondheid. Eventueel kunnen ze ook controleren op de juiste vaccinaties.

Ook zelf kan je goed letten op de wijze waarop jouw hond beweegt, eet- en slaappatroon, zijn vacht, gebit en hoeveel hij drinkt & plast.

Daarnaast kan je een aantal dingen doen om een oudere hond te ondersteunen:

  • Aangepaste voeding

Bij een oudere hond is het belangrijk dat de voeding minder vet is en minder koolhydraten bevat en juist meer vezels en goede eiwitten. Vezels zijn goed voor de darmen en de eiwitten zorgen ervoor dat het lichaam de voedingsstoffen sneller opneemt in het lichaam.

  • Aangepast actief blijven met je hond

Een oudere hond zal vaker minder actief zijn dan een jongere hond. Dit betekent niet dat je minder met jouw oudere hond kan doen. Maak vaker een kortere wandeling, doe speurspelletjes met jouw hond of geef jouw hond een voedingspuzzel. Ook kan je met jouw hond nieuwe gebaren leren zodat hij op het moment dat zijn gehoor minder wordt jou nog steeds begrijpt.

Je kan jouw oudere hond ook ondersteunen met een loopplank zodat hij makkelijker op- of af kan stappen en voorzie jouw hond van een goede halsband & langere lijn zodat hij de vrijheid kan behouden.

Oudere hond langere lijn
  • Jouw hond voorzien van supplementen ter ondersteuning van zijn gezondheid

Als je tijdig begint met supplementen is er een kans om kwaaltjes te voorkomen. Ook kunnen supplementen extra helpen bij ouderdomskwaaltjes. Zoals ondersteuning van de hersenen, gebit en gewrichten en/of spiermassa op peil houden. Wij zijn fan van de supplementen van puurnatuur.nl die allemaal gemaakt zijn op basis van natuurlijke ingrediënten.

Een paar van onze favorieten voor oudere honden zijn:

Tegen verwarring
Choline Extra Oudere Hond Doils Vital Oudere Hond

Ondersteuning gewrichten 

Puur Glucosamine Extra           Puur Arthro

Gezond gebit

Doils Vital Oudere Hond

Conclusie

Ook met een oude hond kan je veel avonturen beleven. Je kan de ouderdom van jouw hond aan veel dingen herkennen en je kan jouw hond op diverse manieren ondersteunen. Uiteindelijk ben jij degene die jouw hond het beste kent. Hoewel veranderingen bij het ouder worden onvermijdelijk zijn, is het het beste om naar de dierenarts te gaan als je je zorgen maakt over veranderingen. Bovenal geldt geniet van dat lieve grijze snuitje.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.