Ontmoet Caroline - Veterinair natuurgeneeskundige

In onze zoektocht naar producten die goed zijn voor mens, dier en natuur kwamen we ook Caroline tegen. Een super mooi mens met veel liefde voor dieren. Iets, wat naar eigen zeggen, met de paplepel is ingegoten. Zo groeide Caroline op met veel dieren om haar heen. Ook heeft ze al jong veel geleerd over de natuur en de helende werking van de natuur. In 2019 is ze afgestudeerd als veterinair natuurgeneeskundige. Sinds 2020 heeft ze haar eigen praktijk Aard van het Beestje, praktijk voor natuurlijk dieradvies.
Caroline Spek

Wat is natuurgeneeskunde voor dieren?

Natuurgeneeskunde gaat als geneeswijze uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het wordt ook wel alternatieve, complementaire of holistische geneeskunde genoemd, hierbij staat centraal dat er niet alleen gekeken wordt naar het probleem, maar naar de totale aard van het beestje, de eenheid tussen lichaam en geest. 

Natuurgeneeskunde is niet nieuw, sterker nog het is al duizenden jaren oud en vormt de basis van de huidige medische wetenschap.  Al sinds de oudheid wordt erover geschreven door natuurfilosofen uit diverse werelddelen. Het boek Traditionele Europese Natuurgeneeskunde van Van Asseldonk en Elling geeft een duidelijk overzicht van hoe natuurgeneeskunde door de eeuwen heen zich heeft ontwikkeld.

Hoe werkt natuurgeneeskunde voor dieren?

In de natuurgeneeskunde gaan we er van uit dat elk dier een eenheid van lichaam en geest is die voortdurend in wisselwerking staat met zijn omgeving. Als er onbalans ontstaat in deze eenheid kunnen lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan. Natuurgeneeskunde richt zich niet op het bestrijden van de ziekte of symptomen, maar op het stimuleren van het natuurlijke zelfhelend vermogen. Immers: een dier wordt niet ziek van een bacterie of andere ziektekiem, een verlaagde weerstand geeft een bacterie de kans een dier ziek te maken. Door natuurlijke middelen in te zetten om het natuurlijk zelfhelend vermogen te stimuleren en processen binnen het lichaam te ondersteunen wordt de klacht en de oorzaak aangepakt. Daarnaast moeten alle leefomstandigheden kloppen: huisvesting, voeding, maar ook het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag. Kortom alle basisbehoeften van een dier om gezond te worden en te blijven. 

Hoe ben je op de naam “Aard van het Beestje" gekomen?

Aard van het Beestje

De naam van mijn praktijk weerspiegelt de manier van hoe ik werk en hoe ik naar dieren kijk. Ik probeer te ontdekken door onder andere vragen te stellen, observaties, opvallende uiterlijkheden, het gedrag en communicatie met de eigenaar, wat het karakter van het dier is, wie het dier is, en hoe het communiceert en zich verhoudt tot zijn omgeving. Uiteindelijk is al deze informatie belangrijk om een beeld te vormen voor een advies over zijn natuurlijke behoeften die hem in balans houden.

Bij wat voor soort gezondheidsvragen kan natuurgeneeskunde helpen?

Aard van het Beestje is een adviespraktijk voor natuurlijke oplossingen voor niet-spoedeisende gezondheidsvragen van huisdieren, met name voor hond, kat en paard. Ik geef advies op gebied van praktische en toegepaste natuurgeneeskunde voor dieren. Dit kan zijn op het gebied van o.a. voeding, aanvulling van voeding, transport, omgang, leren, trainingsmethoden en ondersteuning bij chronische gezondheidsproblemen. 

Mijn advies gaat vaak over de leefomstandigheden en basisbehoeften van onze geliefde huisdieren. Veel eigenaren zijn maar beperkt op de hoogte van de natuurlijke behoeften van hun dier.  Er is hier zoveel te winnen voor zowel dier als baasje, daar draag ik in mijn praktijk graag aan bij!

Wat voor diensten bied je aan?

Therapieën waar ik voor gediplomeerd ben en die ik in mijn praktijk inzet zijn:

  • Aromatherapie
  • Fytotherapie (Kruidengeneeskunde, een van de oudste preventieve en curatieve wijze van herstel die er bestaat en waar dieren in de natuur, indien mogelijk, altijd gebruik van maken.)
  • Celzoutentherapie
  • Bach Bloesemtherapie
  • Massagetechnieken

Vaak werk ik samen met een holistische dierenarts, trainer en/of voedingsexpert. Ik verwijs ook regelmatig door naar specialisten in natuurlijke dierzorg zoals kynologische masseurs, dier-osteopaten, R+ paardentrainingen, dierenwinkels, trimmers of Happy Catfluencers. 

Heb je algemene tips?

Algemene tips zijn eigenlijk lastig te geven, want mijn werk is altijd maatwerk omdat ik uitga van de aard van het individu. Echter belangrijke algemene tips die altijd gelden zijn:

Tip 1: Wordt de expert van je eigen dier door te kijken naar je dier: wat verteld je dier met zijn gedrag: Hoe het eet? Hoe het loopt? Hoe het communiceert? Hoe zit het dier in zijn vel? Is het een dier dat heel teruggetrokken is of juist extroverter van aard? Deze informatie geeft je als baasje al snel een beeld van hoe het met je dier gaat.

Tip 2: Probeer te ontdekken wie je dier is en of jouw dier voldoende wordt erkent in waar het voor “gemaakt” is. Vragen die hierbij passen zijn: Krijgt jouw jachthond kans om te speuren? Heeft jouw pup voldoende kans om écht te rusten? Past het ras bij jouw drukke gezin? Mag jouw hond zijn natuurlijke gedrag vertonen? Dus mag je vogel pikken? Mag je paard wel eens bijten? Mag je hond wel eens grommen? Mag je kat wel eens uithalen? 

Ben jij op zoek naar natuurgeneeskundigadvies?

Benieuwd geworden en ben je op zoek naar advies. Neem eens een kijkje op de website van Aard van het Beestje

Aard van het Beestje

Noot: Een dierenarts dient altijd het 1e aanspreekpunt te zijn voor alle gezondheidsproblemen van jouw dier. 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.