Top tips voor onderhouden van jouw halsband

Heb je een mooie leren halsband aangeschaft van Cooper & Quint? Dan wil je deze vast goed onderhouden. De halsbanden van Cooper & Quint zijn gemaakt van plantaardig gelooid leer. Dit soort leer heeft een andere verzorging nodig dan chroom gelooid leer. Gebruik daarom geen standaard middelen die je vindt bij de schoenmaker om het leer te reinigen, te voeden of te beschermen. Deze kunnen het leer ernstig beschadigen.

Wij hebben voor het onderhoud van plantaardig gelooid leer drie tips.

1. Reinigen

Heeft jouw hond heerlijk genoten van een modderbad en wil je de halsband weer laten shinen? Gebruik dan een zachte doek om de halsband te reinigen. Haal eerst het ergste vuil van de halsband af. Je kan hierna de doek nat maken (licht vochtig, niet doorweekt) om de halsband te reinigen. Wrijf met de doek over de halsband om deze te reinigen.

Probeer eerst op een stukje waar het niet opvalt voordat je de hele halsband gaat reinigen. Laat het leer na het reinigen volledig natuurlijk drogen. Gebruik geen föhn en plaats het niet op de verwarming om het droogproces te versnellen. Het leer droogt dan uit en wordt hard.

2. Voeden

Leer heeft de neiging na verloop van tijd uit te drogen. Tijdens het looien worden natuurlijke vetten aan het leer toegevoegd om het leer mooi soepel te maken. Door de blootstelling aan warmte, zon, regen of een verfrissende duik van jouw hond, verdwijnen deze vetten langzaam uit het leer wat kan zorgen voor uitdroging. Ook het schoonmaken kan het leer uitdrogen.  

Om het te voeden is het verstandig om het af en toe een beetje olie of vet te geven. Je kan hierbij denken aan neutraal schoensmeer. Is het leer heel erg uitgedroogd, dan kan je ook gebruik maken van een créme, zoals bijvoorbeeld de Saphir d'Or Créme voor plantaardig gelooid leer. . 

Het leer kan iets donkerder zijn na het voeden van het leer. Dit is normaal en kan je niet voorkomen.

3. Opbergen

Gebruik je de halsband even niet? Zorg er dan voor dat je de halsband uit de buurt van vocht houdt en grote temperatuurverschillen. Het beste is om de halsband in natuurlijke vezels te wikkelen, zoals katoen of linnen. Leer moet kunnen ademen, bewaar de halsband daarom nooit in een plastic of synthetische stof. Er is dan een kans op schimmel.

Ook als je de halsband niet gebruikt is het fijn om hem af en toe even uit zijn katoenen of linnen doek te halen. Leer droogt met de tijd uit, geef het daarom af en toe een klein beetje voeding om het mooi te houden.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.