De dierenarts online – Vervanging of mooie aanvulling?

Recent was onze Coco vaker met haar kop aan het schudden dan normaal. Er zat duidelijk iets dwars in haar oor, aangezien ze ook steeds met haar pootje er iets uit probeerde te wurmen. Ze leek er niet heel veel last van te hebben, maar echt comfortabel was het ook niet. Wat doe je dan in zo’n situatie? Dierenarts bellen of niet? Voor zoiets kleins langs de dierenarts voelde wat overdreven. Ook de kosten spookten een beetje door ons hoofd. Na lang wikken en wegen zijn we toch gegaan.

Ken je dit dilemma? Niet heel ernstig maar wel graag even advies willen?

Online dierenarts

Ontdek de dierenarts online

Sinds corona is het aantal huisdieren sterk toegenomen. Volgens onderzoek is het aantal huishoudens met een huisdier bijna 2% toegenomen. Bijna 80.000 huishoudens hebben een hond gekregen. En met de hond zijn er ook heel veel meer vragen bij dierenartsen gekomen.  Van vaccinatie tot sterilisatie en andere vragen. Dat het voor dierenartsen soms wat veel is, is heel logisch aangezien het aantal dierenartsen niet gegroeid is sinds de pandemie.

Naast de toename aan huisdieren de afgelopen jaren, is het besef dat zaken op afstand geregeld kunnen worden ook groter geworden. Thuiswerken, boodschappen doen, maar ook online advies vragen aan een dierenarts is normaler geworden. Een dierenarts online kan jou bij veel vragen al goed op weg helpen.

Wanneer kiezen voor advies van een online dierenarts?

Is er een noodgeval, of moet je huisdier fysiek worden onderzocht, dan kies je natuurlijk altijd voor de dierenarts! Maar er zijn tal van situaties waarbij een online dierenarts kan helpen.

Hier zijn enkele voorbeelden van problemen en symptomen die je met een online dierenarts kunt bespreken:

  • Allergieën, jeuk, huiduitslag, oorinfecties en insectenbeten
  • Vlooien- en tekenplagen
  • Dieetadvies, gewichtsbeheersing en gedragsproblemen
  • Rugpijn, verstuikingen, snijwonden en kneuzingen
  • Lichte hoest en bronchitis
  • Urineproblemen, braken en diarree
  • Follow-upconsulten na een operatie

Dierenarts online

De voordelen van een dierenarts online

Toegankelijkheid: Een dierenarts online biedt toegang tot veterinaire zorg vanaf elke locatie met internettoegang. Dit is vooral handig voor huisdieren die in afgelegen gebieden wonen waar de toegang tot een dierenarts beperkt is of voor mensen die zelf geen mogelijkheid  hebben om met hun huisdier naar de dierenarts te reizen.

Tijd en geld besparen: Het bezoeken van een dierenartspraktijk kan veel tijd en geld kosten. Met een online dierenarts hoef je niet te reizen en betaal je meestal minder voor de diensten.

Comfort en gemak: Voor sommige huisdieren kan een reis naar de dierenarts een stressvolle ervaring zijn. Met een online dierenarts kan je de zorg voor jouw huisdier in een comfortabele en bekende omgeving ontvangen.

Flexibiliteit: Een online dierenarts biedt vaak flexibele uren en kan in sommige gevallen ook buiten de normale kantooruren beschikbaar zijn.

De nadelen van een dierenarts online

Beperkte onderzoeksmogelijkheden: Een dierenarts online kan niet fysiek onderzoeken en diagnosticeren. Een bloedonderzoek, röntgenfoto of echo is op afstand niet mogelijk. Hiervoor zal je echt naar een fysieke dierenarts moeten. Heb je het gevoel dat de situatie ernstig is, kies dan ook voor een afspraak bij de dierenarts, zodat je vertraging in de behandeling van jouw huisdier voorkomt.

Beperkte behandelingsmogelijkheden: Sommige behandelingen, zoals operaties en andere procedures, kunnen niet online worden uitgevoerd. Heeft jouw huisdier een operatie of andere (complexe) medische ingreep nodig heeft, bezoek dan jouw dierenartsenpraktijk.

Conclusie - Dierenarts online vervanging of aanvulling?

Hoewel een dierenarts online een handige ondersteuning kan bieden aan fysieke dierenartsen, is het belangrijk om te onthouden dat het geen volledige vervanging is, vooral niet in geval van spoedeisende zorg. De rol van een online dierenarts is om vroegtijdig problemen op te vangen en te voorkomen, maar als je twijfelt over de ernst van de situatie van je huisdier, is het verstandig om contact op te nemen met een fysieke dierenarts. Dat gezegd hebbende, kan een online dierenarts ongeveer 70 procent van de problemen van huisdieren adequaat oplossen.

P.s. nog  benieuwd hoe het met Coco is afgelopen? Die bleek teveel oorsmeer te hebben, wat we makkelijk konden oplossen. Aangezien we voor een heel consult zouden betalen heeft onze lieve dierenarts ook gelijk haar jaarlijkse controle uitgevoerd. Zo kregen we gelijk waar voor ons geld en weten we dat Coco helemaal gezond is.

Heb jij een vraag voor een dierenarts die je ook online kan stellen?

Cooper & Quint werkt samen met Cooper Pet Care.

Met de code NLCQwelkomsactie krijg je het eerste consult online (twv €24,99) gratis. Je kan makkelijk online een afspraak maken via cooperpetcare.com.

 Cooper Pet Care

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.