Welke hondenriem is het beste voor jouw hond?

Het kiezen van een hondenriem voor jouw viervoeter lijkt misschien een eenvoudige beslissing, maar je zult verbaasd zijn over het aantal opties dat beschikbaar is. Omdat een riem nodig is om jouw hond veilig te houden en anderen te beschermen, wil je een verstandige keuze maken. Riemen zijn er in verschillende maten, lengtes, materialen en zelfs designerstijlen. Kies je voor lange of een korte hondenriem, een kleurrijke touwlijn, leren hondenriem, een politielijn of een jachtlijn? We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet!

Lange versus korte hondenriemen: wat is het verschil?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de perfecte lijn. Zoals jouw levensstijl, de grootte van jouw huisdier en de omgeving waarin je met je harige vriend gaat wandelen. Als je graag met jouw hond fietst, is een lange lijn het beste. Maar als je door drukke gebieden zoals de stad of parken loopt, is een korte lijn de veiligere optie.

Om u te helpen een weloverwogen keuze te maken hebben we de voor- en nadelen van elke stijl op een rijtje gezet.

Korte hondenriem

Een korte hondenriem is een riem vanaf 1 meter tot maximaal 1,80 meter en is ideaal voor het uitlaten van huisdieren in drukbezochte gebieden.

 • Zorgt ervoor dat jouw hond niet te dicht bij anderen komt.
 • Voorkomt dat jouw huisdier verstrikt raakt in palen en lantaarnpalen.
 • Zorgt ervoor dat jouw huisdier niet ronddwaalt voordat hij goed is getraind om te volgen.
 • Geeft jouw huisdier een beetje ruimte om te verkennen zonder te veel speling achter te laten die zich om jouw benen of die van jouw huisdier zal wikkelen.
 • Kan beperkend aanvoelen voor jouw huisdier, waardoor hij gaat trekken.

Lange hondenriem

Langere hondenriemen zijn 2 tot 3 meter of meer en zijn ideaal voor trainingsdoeleinden.

 • Hiermee kan je de controle over jouw huisdier houden en hem tegelijkertijd een gevoel van vrijheid geven.
 • Geeft jou de kans om jouw huisdier te leren op commando's te reageren als hij verder van je af is.
 • Jouw huisdier moet goed zijn getraind in gecontroleerde situaties voordat je hem aan een lange lijn laat lopen.
 • Vereist constante aandacht om slepen en klitten te voorkomen.

Nu je de juiste lengte van de hondenriem voor jouw trouwe viervoeter hebt bepaald, zijn er ook nog veel verschillende soorten hondenriemen. Kort en lang er zijn allerlei mogelijkheden. De verschillende lijnen op een rijtje:

Standaard hondenriem

De meest bekende hondenriem is wel de hondenriem met handvat en musketon om de riem aan de halsband te bevestigen. De standaard hondenriem is beschikbaar in verschillende lengtes al zal je merken dat deze vaak een kortere versie is tot maximaal 2 meter. Bij Cooper & Quint vind je mooie hondenriemen van plantaardig gelooid leer in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Er zijn ook langere hondenriemen van 3, 5 of 10 meter. Hiermee bedoelen we dan niet de flexi- of rollijn. Een lange lijn is een lijn die uit één stuk bestaat en waarbij de eigenaar zelf de lijn laat vieren en weer oprolt wanneer nodig. Op zoek naar een lange lijn, neem dan gerust contact op.

Wat is een politielijn of verstelbare hondenriem?

Een tussenoplossing voor een korte en een lange riem is de politielijn of politie riem, ook wel bekend als de verstelbare hondenriem. Een politielijn voor de hond is een hondenriem die je op verschillende punten kan verstellen. Vaak is de riem voorzien van drie ogen en twee musketonhaken zodat je de riem makkelijk aan de halsband van jouw hond kan bevestigen. Door de verschillende ogen kan je de riem korter of langer maken.

 • Makkelijk te verstellen tot verschillende lengtes en zelfs handsfree
 • Makkelijk te bevestigen aan de halsband
 • Vaak iets zwaarder als gevolg van de extra ringen in de riem

Ben je op zoek naar een politielijn? Er zijn diverse politielijnen van touw beschikbaar binnen het assortiment van Cooper & Quint.

Wat is een flexilijn of rollijn?

Een flexilijn of rollijn is een hondenriem op een katrol die vaak verscholen zit in een kastje met een handvat. Je kan de lijn vergrendelen of je hond vrij laten lopen. De lijn wordt dan langer hoe verder de hond van jou verwijderd is en korter zodra de hond weer dichterbij komt.

 • De lijnen zijn vaak langer (kan tot wel 10 meter lang zijn!), waardoor de hond veel vrijheid kan ervaren. Zeker handig als je in bepaalde gebieden je hond moet aanlijnen en je toch je hond het gevoel van vrijheid wilt geven. Ook kan het goed uitkomen als je je hond wilt trainen met loslopen. Zo zie je een beetje wat hij doet zonder dat hij gelijk zijn eigen weg gaat.
 • Het voordeel van de lengte is ook gelijk het nadeel. Vaak is het een dun draadje wat makkelijk verstrikt kan raken in bosjes en takken. Je hebt tevens minder controle als jouw hond verder verwijderd is. Waardoor je niet makkelijk kan corrigeren bij onverwachte situaties, zoals bijvoorbeeld verkeer.
 • Ziet jouw huisdier een ander vriendje waar hij graag mee wilt spelen kan je makkelijk verstrikt raken in het touw. Gebeurt dit rond benen kan dit brand- of snijwonden opleveren.

Bij Cooper & Quint vindt je geen flexi- of rollijnen. De filosofie is om zoveel mogelijk duurzame producten te maken, waarbij deze lijnen niet aansluiten.

Wat is een jachtlijn, sliplijn of retrieverlijn voor de hond?

Voor al deze hondenriemen geldt dat ze een halsband en riem in één zijn. Aan het einde van de lijn zit een lus die je makkelijk om de kop van de hond kan schuiven. Ideaal als je hond veel losloopt en je hem snel de vrijheid wilt geven om de natuur te ontdekken.

Het verschil tussen de verschillende lijnen zit hem in het gebruik van een stop bij de lus.

Jachtlijn of retrieverlijn

Bij de jachtlijn of retrieverlijn is er een stop geplaatst bij de nek. De lus is verstelbaar door middel van een metalen stop op de maat van de nek van hond, waardoor er geen verstikking plaats kan vinden. Veel zijn uitgevoerd met een extra stop, die er voor zorgt dat de lus niet helemaal opvalt, dit om te voorkomen dat jouw hond zomaar kan ontsnappen.

 • Makkelijk om te doen bij de hond
 • Ideaal als je jouw hond veel losloopt of voor jachthonden.
 • Dankzij de stop geen kans op verstikking of wurging.
 • Niet ideaal om jouw hond mee te trainen in verband met kans op letsel bij de nek.

Sliplijn

Bij de sliplijn, ook wel anti-treklijn of trainingslijn genoemd zit de stop andersom. De lus kan niet groter worden, maar wel kleiner. De lus kan dicht slippen wanneer er druk op de lijn komt te staan. Zodra de druk van de lijn af is, dan komt er ook weer ruimte bij de nek.

 • Makkelijk om te doen bij de hond
 • De druk op de nek van de hond zorgt dat je kan corrigeren
 • Kans op wurging en kans op letsel bij de nek.

Bij Cooper & Quint vind je de Cotton Ocean jachtlijn als onderdeel van het assortiment. Speciaal voor iedereen die graag met zijn hond op pad gaat, maar de lijn niet gebruikt voor trainingsdoeleinden.

Wat is een trainingslijn voor de hond?

Hier zijn de meningen sterk over verdeeld. De een noemt een politielijn een trainingslijn, de ander schaart de jachtlijn of sliplijn onder de trainingslijnen. Op zich maakt het niet zoveel uit, eigenlijk zijn alle lijnen trainingslijnen voor jouw hond als je jouw hond er mee gaat trainen. Stem met jouw trainer af welke hondenriem het beste past bij het trainen van jouw huisdier.

De beste hondenriem voor jouw hond uitkiezen

Ben je er nog niet helemaal uit welke hondenriem je zoekt? Bekijk dan ook onze 8 tips voor het aanschaffen van een hondenriem. Weet je wat je zoekt? Ontdek dan snel alle handgemaakte touwlijnen en/of leren hondenriemen. Met een grote verscheidenheid aan stijlen en kleuren om uit te kiezen, vindt je zeker de riem die bij jouw hond past.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.