Leer versus vegan leer wat is het beste?

Steeds meer mensen willen bewuste keuzes maken voor artikelen die goed zijn voor het milieu en duurzaam zijn. Ook dierenwelzijn speelt een steeds belangrijkere rol in de keuzes die we maken als het gaat om de artikelen die we kopen. We zien dan ook een grote trend in de hondenbranche ontstaan naar veganistische leeralternatieven.  Er zijn veel verschillende kunstleren halsbanden en riemen op de markt, veelal gemaakt van BioThane® ofwel vegan leer. Het is goedkoop, veelzijdig en wordt geleverd in elke denkbare kleur. Maar waarom gebruikt Cooper & Quint dit dan niet?

In dit artikel een overzicht van de verschillen tussen plantaardig gelooid leer en BioThane® en waarom wij hebben gekozen voor plantaardig gelooid leer. Dit betekent natuurlijk niet dat jij onze keuze moet volgen, daar ben je geheel vrij in. Want beide materialen hebben voor- en nadelen.

Wat is BioThane® of vegan leer?

BioThane® is de merknaam van alle gecoate webbing-producten gemaakt door BioThane Coated Webbing Corp. Het is in feite een polyester webbing met een TPU- of PVC-coating die het duurzamer, waterdichter, gemakkelijk schoon te maken en lasbaar maakt. *

Ondanks de merknaam waar het woordje bio als onderdeel van de naam staat, betekent dit helaas dus niet dat het heel biologisch is. BioThane® of ‘vegan leer’, worden gemaakt van synthetische leervervangende materialen, zoals TPU en PVC. Of met andere woorden: plastic. Plastic is naast vervuilend, niet-duurzaam. Niet alleen door het chemische proces dat eraan vooraf gaat, ook omdat plastic er heel lang over doet om afgebroken te worden én er met het dragen en wassen van synthetische producten microplastics vrijkomen, die terecht komen in de oceanen en ons drinkwater.

Voordelen van BioThane® hondenlijnen

 • Duurzaam, robuust
 • Geschikt voor weer en wind
 • Makkelijk schoon te maken
 • Geen onderhoud nodig

Nadelen van BioThane® hondenlijnen

 • Levensduur - enkele 100-en jaren tot ontbinding
 • Microplastics
 • Bevat weekmakers = Schadelijk voor de gezondheid
 • Hogere milieu-impact tijdens productie

Plantaardig gelooid leer

Er zijn twee soorten leer. Meest gebruikt is chroom gelooid leer. Echter je hebt ook een duurzamere variant van leer, namelijk plantaardig gelooid leer, welke door Cooper & Quint wordt gebruikt. In tegenstelling tot bont, waarbij dieren gedood worden voor hun huid, is de huid van runderen bijna altijd een bijproduct van de vleesindustrie. De onbewerkte huiden die door onze leerlooierij worden gebruikt, zijn afkomstig van runderen die van meet af aan bestemd zijn voor de voedingssector en zijn afkomstig van Europese boerderijen die voldoen aan de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn. De leerlooierij creëert waarde uit bijproducten van de voedingsindustrie en pakt het probleem van afvalverwerking aan. Doordat alleen leer wordt gebruikt uit Europa is wegens de kortere afstand de milieu-impact van transport laag.

Het plantaardig looien van dierenhuiden is een van de oudste ambachten van de mensheid. De huiden worden gekleurd met natuurlijke extracten van planten, kruiden en bomen. Omdat plantaardig gelooid leer met natuurlijke tannines is gelooid, kan het dankzij zijn chemisch-biologische eigenschappen aan het einde van zijn levensduur gemakkelijk worden weggegooid en is het biologisch afbreekbaar.

Plantaardig gelooid leer, herkenbaar aan zijn handelsmerk, bevat geen giftige stoffen zoals azokleurstoffen, nikkel, PCP of chroom VI.

Voordelen van leren hondenlijnen

 • Bijproduct van de vleesindustrie
 • Biologisch afbreekbaar indien plantaardig gelooid
 • In het geval van plantaardig looien: Geen giftige stoffen, geen gezondheidsrisico, geen milieuvervuiling tijdens het looien
 • Italiaans vakmanschap

Nadelen van leren hondenlijnen

 • Afhankelijk van blootstelling, moeilijker schoon te maken
 • Dient op juiste wijze onderhouden te worden 
 • Bij veel contact met water dient het leer te drogen

Vakmanschap plantaardig leer

Wat is beter? BioThane® vegan leer of plantaardig gelooid leer?

Eigenlijk is er geen goed of fout antwoord. Zoals gezegd, beide varianten hebben voor- en nadelen. Wat de een als duurzaam ziet, hangt af van wat je, binnen alle duurzame mogelijkheden, het allerbelangrijkste vindt. Voor Cooper & Quint is dit milieu-impact. Wij hebben gekozen voor materialen die aan het einde van hun levensduur afbreekbaar zijn en ook tijdens productie een lage milieu-impact hebben.  Voor een ander kan dit arbeidsomstandigheden, hoe lang een product meegaat of dierenwelzijn zijn. Allemaal zijn ze belangrijk en helaas is er nog géén product dat aan alle criteria voldoet. Welke keus je maakt, laat het een duurzame keus zijn, dat is sowieso al een hele mooie stap. Weet jij een materiaal die wel aan alle eisen kan voldoen? Laat het weten!

* Bron: https://www.biothane.us/applications/animal/faqs/biothane-faqs/

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.