6 tips voor een fantastische zomer met je hond
Share
De zomer betekent veelal lange, mooie zonnige dagen, die perfect zijn voor wilde en prachtige avonturen. Het is de perfecte tijd om met je hond buiten door te brengen. De zomerse warmte herbergt enkele gevaren voor onze honden die handig zijn om te weten. Waarschijnlijk ken jij deze al als ervaren hondenbezitter. Ben je pas sinds kort een hondenbezitter? Dan kan dit artikel super handig zijn.
Honden kunnen niet zweten. Dit betekent dat ze de lichaamstemperatuur alleen kunnen koelen door te hijgen. Dat is vermoeiend en de temperatuurcompensatie is alleen mogelijk tot 30 graden. Oververhitting of hitteberoerte is levensbedreigend voor honden. In dit artikel een aantal handige tips om een fantastische zomer met je hond te beleven en oververhitting bij je hond te herkennen.
1. Wandel vroeg of laat op de dag
In de zomer is het verstandig de middaghitte te vermijden. Het is beter om het rondje met je hondje zo vroeg mogelijk te plannen en 's avonds in de schemering. Dit kan betekenen dat je een nieuwe routine moet ontwikkelen. Lukt dit voor jou niet op tijd, kies dan voor een wandeling die door een koel bos of park leidt en vermijd waar mogelijk open velden zonder schaduw.
Let ook op met hardlopen met je hond. Met hogere temperaturen is hardlopen zwaarder dan normaal. Een rondje naast de fiets wordt met hoge temperaturen dan ook sterk afgeraden.
2. Vers water thuis en onderweg
Net als wij mensen, is het voor honden belangrijk dat ze altijd beschikken over voldoende drinkwater. Ga je een mooie wandeling met je hond maken, zorg er dan voor dat je vers water bij je hebt. Zorg ervoor dat het niet ijskoud is. Dit kan te belastend zijn voor het cardiovasculaire systeem van voor je hond.
Vermijd plastic flessen om het water in te vervoeren. Vooral in de zomer kan de hitte schadelijke stoffen uit het plastic losmaken, die dan in het drinkwater terechtkomen. Om je hond onderweg te laten drinken, is een opvouwbare waterbak heel handig. Doordat de waterbak opvouwbaar is, is hij ruimtebesparend en past hij makkelijk in je tas.
3. Spetter, spatter, spater… Lekker in het water!
Houdt jouw hond van zwemmen, dan is dit de ideale manier om jouw hond af te laten koelen in de zomer. Maar de hond kan ook last krijgen van een zonnesteek in het water, omdat de kop niet wordt gekoeld en wordt blootgesteld aan de directe zon.
De beste plekken om te gaan zwemmen zijn plekken met stromend water, zoals een beek, rivier of de zee. Meren waar je in kan zwemmen zijn meestal ook ongevaarlijk. Bekijk wel of hier de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Zo niet, dan kan dit een risico vormen. Bij temperaturen boven de 20 °C kan er net als bij stilstaand water, blauwalg in het water zitten die het water verontreinigen. Als de hond er wat van via de mond binnenkrijgt, kan dit leiden tot huiduitslag, maag-darmklachten en irritatie van de slijmvliezen. Een ander gevaar is botulisme. Dit soort vervuiling treedt op wanneer een dode vogel of vis in het water zwemt. Mogelijke symptomen van een botulisme-infectie zijn ernstige maag-darmklachten en spierzwakte.
4. De vloer kan lava zijn. Zorg goed voor de poten van je hond.
Op het strand, op blote voeten, voel je snel wanneer het te warm is, want zand kan ook erg heet worden. Asfaltwegen en kasseien kunnen ook erg heet worden en pijnlijke brandwonden aan de poten veroorzaken. Je kunt eenvoudig testen of de vloer te warm is door je handpalm op de vloer te leggen. Als het te warm is om je hand daar langer te kunnen laten, is het ook te warm voor de hond! Vermijd hete vloeren en gebruik bos- en veldpaden.
Om de pootjes van je hond te beschermen, kan je 's morgens en' s avonds een pootbalsem aanbrengen. 's Ochtends bedekt het de huid als een beschermende film en 's avonds verzorgt het droge poten.
5. Laat je hond nooit achter in de auto!
Niet altijd handig om eerst je hond thuis te brengen, maar je hond in een geparkeerde auto achterlaten is een absolute no-go in de zomer! Zelfs als de supermarkt op weg naar huis is, rijd je hond eerst naar huis en ga dan zonder hem winkelen. Een auto kan binnen enkele minuten extreem hoge temperaturen bereiken, wat een hond niet meer kan compenseren.
Als u met z'n tweeën in de auto zit, kunt u een parkeerplaats in de schaduw zoeken en terwijl een van de twee boodschappen doet, kan de ander wachten met de hond buiten de auto of met de kofferbak open. Je kan ook gelijk van het moment gebruik maken en een klein ommetje maken, voor beiden leuker.
6. Tips voor strand of restaurant
Wil jouw hond ook wel eens naar de andere kant van de wereld graven? Slim hondje! Honden weten dat op het strand het zand wat dieper ligt, vochtiger en koeler is. Zorg bij een dagje strand ook voor jouw hond voor een handdoek. Zo hoeft hij niet op het warme zand te liggen. Je kan de handdoek ook nat maken, dit is lekker verkoelend.
Ga je op pad naar een café of restaurant, zorg dan voor een kleed voor je hond, zo hoeft hij niet op een warme vloer te liggen en heeft hij zijn eigen herkenbare plek.
Hoe herken je oververhitting bij een hond?
Oververhitting of hitteberoerte is levensbedreigend voor honden. Hier zijn enkele symptomen die op oververhitting bij je hond kunnen wijzen:
- Je hond is merkbaar rusteloos, misschien ziet hij er een beetje paniekerig uit (misschien is hij wanhopig op zoek naar schaduw?)
- Hij hijgt hard en heeft mogelijk ook verhoogde speekselvorming
- Sterke roodheid aan de binnenkant van de oren, de oren zijn vaak warm
- Je hond braakt en/of heeft diarree
- Hij struikelt en lijkt afwezig
Herken je een van deze symptomen? Probeer als eerste je hond af te koelen, begin met de poten en koel dan pas de rest van het lichaam. Dit doe je bijvoorbeeld met een natte handdoek of koel water uit de tuinslang. Het is belangrijk dat het water niet ijskoud is! Als je thuis bent en alcohol in de buurt hebt, dep dit, met een doek, dan op de onbehaarde plekken van de hond, zoals de liezen en de oksels. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijderen waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd. Ga daarna direct met je hond naar de dierenarts!