Mogen honden eieren eten?

Een ei hoort erbij. Toch? Wij houden van eieren op veel verschillende manieren. Maar mag jouw hond ook af en toe een eitje? Fijn om te weten dat jouw hond een ei mag eten. In feite zijn ze een geweldige bron van eiwitten. En eiwitten zijn essentieel voor honden.

Hoeveel eieren mag een hond per dag?

Honden kunnen elke dag een klein beetje ei eten, maar het is belangrijk om eieren, zoals elke andere traktatie, te voeren met mate. Een gemiddeld ei bevat elk ongeveer 75 calorieën, dus hoeveel je voedt, hangt af van de grootte van je hond. Grote honden kunnen zelfs één ei per dag eten, terwijl kleine honden één ei per week mogen eten.   Houd de 10 procent behandelregel in gedachten. Het ei dat u voedt, mag slechts 10 procent uitmaken van de totale dagelijkse calorieën van uw hond. Zo heeft hij zijn volledige en uitgebalanceerde maaltijden en geen extra calorieën. En het zorgt ervoor dat eieren een verrassing blijven waar uw hond naar uitkijkt.

Mag een hond eieren eten?

Zijn rauwe eieren slecht voor honden?

Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond. Let wel goed op dat jouw hond geen last krijgt van zijn maag of darmen. Rauwe eieren zijn lastiger te verteren daarom wordt veelal geadviseerd om alleen gekookte eieren aan je hond te geven. Extra voordeel, de voedingsstoffen in een ei blijven behouden ook als je een ei hebt gekookt.

Zijn eierschalen voedzaam voor honden?

In eierschaal zitten diverse mineralen die goed zijn van je hond. Maar er kleven ook nadelen aan het geven van een eierschaal aan je hond. Zo kunnen de scherpe stukken van een eierschaal voor problemen zorgen. Daarnaast zijn er eenvoudigere manieren om die mineralen aan te vullen. Vandaar dat het veelgehoorde advies is om een gekookt ei te geven zonder eierschaal.

Conclusie: Een hond mag een ei eten.

Eieren kunnen door honden worden gegeten. Ze zijn rijk aan vetten en eiwitten, bevatten naast ijzer ook vitamine A, B2 en B12. Er wordt zelfs gezegd dat het bijdraagt aan een mooie vacht.

Ons advies is wel om altijd met jouw dierenarts te overleggen of het past in het dieet van jouw hond.

Past het in het dieet van jouw hond? Varieer dan gerust in het soort ei. Zo maak je er een echt feestmaal van als je roerei doet bij de brokje. Je kan ook een eitje voor je hond bakken, zelfs een omelet hoort tot de mogelijkheden. Zorg er wel voor dat je geen olie, boter, zout of keukenkruiden gebruikt.

Op zoek naar andere recepten voor de hond? In onze webshop vind je het receptenboekje "Vergeet de hond niet" geschreven door Yvette van Boven met illustraties van Oof Verschuren

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.